Publicaties

De volgende artikelen heb ik in samenwerking met collega's gedurende mijn promotieonderzoek gepubliceerd over de langetermijngevolgen van het opgroeien als KOPP.

Artikel 2024

 

Langetermijngevolgen voor volwassen KOPP

Nurse Academy GGZ, nummer 4, 2024

 

Een tweede Nederlandstalig artikel over de uitkomsten uit de review (2022) die ik in het kader van mijn promotieonderzoek geschreven heb en de uitkomsten uit het CEPMIF onderzoek (2024). Deze uitkomsten hebben we gekoppeld  aan praktijkervaringen.

 

 

 

Artikel 2024

 

Association of parental mental illness with anxiety and depression in
adulthood: The role of potentially contributing factors

Journal of Affective Disorders 350 (2024) 174–181

 

In dit artikel beschreven we de resultaten van de CEPMIF vragenlijst die in samenwerking met de afdeling 'Medische Psychologie' van Tilburg University werd uitgezet bij bijna 1000 participanten. De CEPMIF vragenlijst is een zelfrapportage vragenlijst en de afkorting staat, vrij vertaald, voor 'vroegkinderlijke ervaringen met fysieke en psychische problemen in het gezin'. 

Het artikel beschrijft de gevonden associatie tussen het opgegroeid zijn als KOPP en het krijgen van angst en depressieve klachten in de volwassenheid. De vraag hierbij was of het mogelijk was om factoren te noemen die hierbij van belang zijn.

Artikel 2023

 

Langetermijngevolgen voor volwassen KOPP, wat is bekend?

Dé Verpleegkundig Specialist nummer 2 juni 2023

 

In 2023 beschreven we in dit artikel uitkomsten uit de review van mijn promotieonderzoek. 

Voor een promotieonderzoek is het niet van belang om ook Nederlandstalige artikelen te schrijven. Voor mij was dit wel belangrijk omdat ik graag wil dat mijn collega's en cliënten deze uitkomsten ook in het Nederlands kunnen lezen. 

 

Dé Verpleegkundig Specialist, een vakblad voor verpleegkundig specialisten waarin diverse onderwerpen beschreven worden

 

Artikel 2022 - Review

 

Psychological and physical wellbeing in adults who grew up with a
mentally ill parent: A systematic mixed-studies review

General Hospital Psychiatry 79 (2022) 162–176

 

Aan het begin van een onderzoek, in mijn geval een promotieonderzoek, doe je literatuuronderzoek en schrijf je een review. De review laat zien wat er tot op dat moment bekend is over het onderwerp dat onderzocht wordt. De vraag bij deze review was: wat ik bekend over de langetermijngevolgen van het opgroeien als kind van een ouder met psychische problemen (KOPP).